Skoči na glavno vsebino

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi Dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtca zaradi razmer ne bomo pripravljali, zato smo se odločili, da 20. novembra pri pouku na daljavo v okviru učnega procesa v razredu del šolske ure oziroma drugih dejavnosti namenimo Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter pomenu rednega zajtrkovanja.


Učenci od 1. do 5. razreda bodo imeli dan dejavnosti na temo prehrane, učenci od 7. do 9. razreda bodo del ure naravoslovnih predmetov izkoristili za pripravo zajtrka, šestošolci pa se bodo pri pouku gospodinjstva s pripravo zajtrka naučili novih spretnosti in veščin v kuhinji.

Več o pomenu zajtrka, zdravem načinu življenja in pridelavi hrane si lahko ogledaš na spodnjih povezavah: 
Tradicionalni slovenski zajtrk
Tradicionalni zajtrk za zdrav način življenja
10. Tradicionalni slovenski zajtrk

Nina Kožar Mencinger, vodja šolske prehrane

Dostopnost