Skoči na glavno vsebino

AAI račun in e-pošta

Pri morebitnih težavah z uporabo spletnih učilnic, AAI dostopom in ARNES e-pošto, najprej preglejte spodnji seznam pogostih vprašanj.

AAI račun

1. Kako se vpišem v spletne učilnice z AAI računom?
Vsi, ki imajo urejen AAI račun, se lahko vpišejo v sistem šolskih spletnih učilnic. Povezava za učilnice se nahaja tudi na šolski spletni strani.

Pri prijavi izberi AAI prijava in organizacijo Osnovna šola Simona Kosa Podbrdo. V naslednjem koraku vpišete AAI uporabniško ime in geslo. Prikažejo se podatki, ki bodo posredovani sistemu spletnih učilnic. Opcijo “Zapomni si privolitev” je smiselno uporabljati doma, na javnih računalnikih ni priporočljiva.

2. Zakaj ne moremo z veljavnim AAI dostopom vstopati do vseh šolskih spletnih učilnic?
AAI dostop je kot neke vrste digitalni potni list. Z njim uporabnik izkaže svojo identiteto. Kam s tem “potnim listom” lahko vstopi, je odvisno od posameznih “držav”. Izvajalci spletnih učilnic (učitelji, mentorji, …) določajo, kdo od uporabnikov se lahko vključi v posamezno spletno učilnico.

3. Pri prijavi v spletno učilnico je prišlo do napake. Sistem javlja, da uporabniško ime (ali geslo) ni veljavno.
Najpogostejši razlog je neustrezen način prijave. Pazite, da kliknete na ikono AAI prijava.

This image has an empty alt attribute; its file name is AAIprijava.jpg

Nato kot domačo organizacijo izberite šolo in vnesite ustrezno uporabniško ime in geslo. Pri uporabniškem imenu ne pozabite na celotno ime (npr. janez.novak@os-podbrdo.si). Pri geslu gre (zaradi nerodnega tipa pisave) največkrat za zamenjavo male črke l in velike črke I ter podobne črke O in številke 0. Če kljub temu ne boste uspešni, pišite na branko.ocvirk (at) podbrdo.si, da preverimo ali gre za težavo z veljavnostjo računa AAI.

4. Kje lahko spremenim svoje AAI geslo?
Če poznate svoje geslo, ga lahko spremenite na svoji osebni strani sistema SIO.MDM, kjer se urejajo podatki o identiteti.

Če ste geslo pozabili, ga lahko ponastavite. Na spletni strani SIO.MDM namesto prijave izberite “Pozabljeno geslo“. Pri tem boste morali upoštevati vaš ARNES-ov elektronski naslov, ki vam je bil dodeljen.

5. Kako lahko preverim delovanje svojega AAI računa?
Delovanje svojega AAI računa lahko preverite z vpisom v sistem SIO.MDM. Na vaši osebni strani so vidni vaši podatki, tukaj lahko spremenite tudi vaše geslo.

ARNES e-pošta

1. Sta uporabniški imeni in gesli za AAI in ARNES e-pošto enaki?
Ne, sistema nimata nobene povezave, razen tega, da je v AAI identiteti naveden vaš ARNES-ov e-naslov.

2. Kako lahko berem in pošiljam ARNES e-pošto?
Do elektronske pošte lahko dostopamo prek spletnega vmesnika (priporočljivo) ali prek izbranega e-poštnega odjemalca.

3. Kje lahko spremenim svoje geslo za e-pošto?
Če poznate svoje geslo za ARNES e-pošto, ga lahko spremenite po spodnjih navodilih v nastavitvah v spletnem vmesniku.

Če gesla ne poznate ali ste ga pozabili, se obrnite na ARNES Pomoč uporabnikom. Vaše geslo bodo ponastavili na vaše prvo geslo, ki ste ga prejeli na listih pri dodelitvi e-pošte.

Dostopnost