Skoči na glavno vsebino

Z ravnateljico sva se 21. 1. odpravili v Bruselj, kamor nas je povabila protifašistična organizacija TIGR. Naša šola je bila povabljena, ker nosimo ime po tigrovcu Simonu Kosu, ki je bil odgovoren za baško področje. Dogodka so se udeležile tudi koprska gimnazija, Gimnazija Nova Gorica in OŠ Tolmin.

Pot smo začeli v Gorici, na mejnem prehodu Vrtojba, in se odpravili na šestnajsturno vožnjo. Prevozili smo šest držav, in sicer Italijo, Avstrijo, Nemčijo, del Nizozemske, Belgijo in na poti nazaj še Luksemburg.

 V Bruselj smo prispeli ob deseti uri. Sledil je ogled mesta in znamenitosti (Grand Place, Manneken Piss …) ter kosilo. Vsi smo bili presenečeni nad velikimi porcijami hrane. Po kosilu smo se nastanili v hotelu. Imeli smo dve uri časa za počitek, potem pa smo se vrnili v center mesta, kjer smo imeli nekaj časa za nakup spominkov. Sledila je večerja in ogled Atomiuma. Pozno zvečer smo se vrnili v hotel in se odpravili na zaslužen počitek.

Zjutraj smo spočiti pozajtrkovali in si šli ogledat Hišo evropske zgodovine. Muzej je bil zelo zanimiv, a smo imeli za podrobnejši ogled žal premalo časa. Potem smo se odpravili na ogled parlamenta. Za vstop smo morali skozi veliko varnostnih pregledov. Naš ogled je vodil evropski poslanec Matjaž Nemec. Sledilo je kosilo v parlamentu in nato okrogla miza o organizaciji TIGR in BORBA, kjer so si zgodovinarji izmenjevali svoj pogled na zgodovinska dejstva.

Po večerji smo se ob 22.00 odpravili nazaj proti Sloveniji. Nočna vožnja je bila naporna, a smo imeli k sreči veliko postankov.

V Podbrdo smo prispeli v sredo, 24. 1., ob šestih zvečer.

Izlet v Bruselj je bil zelo zanimiv in poučen ter seveda izkušnja, ki mi bo ostala v lepem spominu.

Julija Jenstrle, učenka 9. razreda

Dostopnost