Skoči na glavno vsebino

Učenci razredne stopnje smo bili v sredo, 13. 6. 2018, na zaključni ekskurziji v Lipici in Škocjanskih jamah. Imeli smo se zelo lepo.

V Lipici smo si najprej ogledali trening konjev. Zelo so nam bile všeč figure, ki so jih izvajali. Videli smo kas, galop, hojo v stran in druge zanimivosti, ki jih konji obvladajo. Najbolj nam je bilo všeč, da smo lahko konje božali. Videli smo veliko žrebičkov, ki so rjave barve. Ko smo jih hoteli pobožati, so se nam izmikali. Vodička nam je povedala zanimivost, da dobijo lipicanci prvi del imena po očetu, drugi del pa po mami. Ogled Lipice smo zaključili še z obiskom muzeja.

Nato smo se odpravili v Škocjanske jame. Po umetnem predoru smo se kot prva skupina odpravili v jamo, ki je res zanimiva in tudi malo srhljiva. V jami so stalaktiti in stalagmiti, ko se združijo, nastane steber. Kapniki so čudovit pojav, ki nastaja ogromno let. Da kapnik zraste en centimeter, potrebuje najmanj sto let. Najprej smo bili v Tihi jami, kjer je bila popolna tišina, potem smo šli po stopnicah do Šumeče jame, v kateri teče reka Reka. Ta jama je osupljiva in neverjetna. Prečkali smo most, na katerem je grozno, saj ko pogledaš dol, vidiš v globini jame reko. Vodička nam je pokazala pot, po kateri so hodili prvi raziskovalci jame. Kar zgrozili smo se, ker so bile poti tako ozke, strme in nevarne. Čudili smo se, da je bila pri raziskovanju jame samo ena smrtna žrtev. Videli smo tudi ogromno netopirjev. Ko smo prišli iz jame, smo se povzpeli z dvigalom in šli peš še do razgledne točke, s katere je lep pogled na izhod in reko Reko.

Pot domov je bila dolga, a ker smo se zabavali, nam je hitro minila.

Nina in Tina, učenki 5. razreda

Dostopnost