Skoči na glavno vsebino

V torek, 18. 6. 2019, smo šli učenci od 1. do 5. razreda na zaključno ekskurzijo. Najprej smo obiskali bolnico Franjo. Vodič nam je povedal veliko zanimivih stvari. Zastavil nam je nalogo, naj poiščemo barako, ki je poplava ni odnesla. To je uspelo Viti. Izvedeli smo tudi, da so nad bolnico Franjo Nemci streljali, a k sreči v bolnici ni bil nihče poškodovan. Ranjence so uspešno skrili v bunkerje in pod barako.

Ekskurzijo smo nadaljevali z ogledom rudnika živega srebra v Idriji. Razdeljeni smo bili v dve skupini. Po lesenih stopnicah, katerim ni bilo videti konca, smo se spustili v Antonijev rov. V rudniku smo videli tudi delce živega srebra. Nato smo odšli v topilnico živega srebra. Spet je bilo veliko stopnic. Vodič nam je pokazal prelep razgled na mesto in povedal, zakaj je ravno tu nastala psihiatrična bolnica. V spodnjem delu smo si ogledali še dva zanimiva filmčka. Tudi tu nam je vodič povedal veliko zanimivega, na primer, kako izgleda zastrupitev z živim srebrom.

Po končanem ogledu smo se odpeljali proti domu. Na zadnjih sedežih, kje smo sedeli, klima ni delovala in nam je bilo zelo vroče.

Ko smo prišli v Podbrdo, nas je pričakalo deževno vreme. Utrujeni smo se odpravili domov.

Izabela in Vita, 5. razred

Dostopnost