Skoči na glavno vsebino

V poletnih dneh sem občudovala nekdanjo učenko naše šole gospo Ano Beguš, kako zavzeto je v šolski zbornici skenirala Šolarčke izpod Črne prsti. Zraven je obujala spomine in marsikdaj jo je branje kakega članka tako zelo prevzelo, da je delo malo počakalo. Vsakega Šolarčka je skrbno vzela iz mape, ga s srčno toplino prelistala, pregledala kvaliteto in nato zavzeto skenirala. Da bodo ljudje lahko brali in obujali spomine, ko jih bomo objavili na spletni strani naše šole.  Že samo branje imen in priimkov učencev namreč da slutiti, da je bilo nekoč v našem šolskem okolišu in na šoli zelo veliko otrok. Meni so marsikatera imena avtorjev člankov tuja, čeprav živim v teh krajih že skoraj trideset let. Skozi branje Šolarčkov pa žal lahko slutiš tudi počasno, a vztrajno odseljevanje prebivalcev iz krajev na sončni strani Črne prsti. A spomini na takratno podbrško šolo, učence in učitelje bodo ostali, zato, gospa Ana Beguš, iskrena hvala.

Za vse obiskovalce naše spletne strani in bralce Šolarčkov izpod Črne prsti imava z gospo Ano Beguš eno veliko prošnjo. Če ima morda kdo doma kakšen izvod Šolarčka izpod Črne prsti, ki ga v naši zbirki nimamo (popis Šolarčkov je priložen) ali pa imate bolj berljiv izvod, vas vljudno prosimo, če nas pokličete na številko 041 360 732 (OŠ Podbrdo) ali pa nam izvod pošljete po pošti ali v skenirani obliki na os.podbrdo@guest.arnes.si, lahko pa ga prinesete tudi na šolo, da ga mi fotokopiramo, skeniramo in objavimo na spletni strani.

Zelo bomo veseli, če nam na enak način posredujete fotografije ali kako drugo gradivo Osnovne šole Simona Kosa Podbrdo, ki ga morda hranite doma. Naša želja je, da bi morda čez dve leti, ko bomo praznovali 50-letnico odprtja Vrtca Podbrdo, pripravili razstavo dokumentov.

Šolarčke izpod Črne prsti, ki so izšli v letih od 1963 do 1999, lahko preberete na spodnji povezavi.

Starejši šolski časopisi

Vse, ki boste priloženo arhivsko gradivo naše šole uporabljali, prosimo, da upoštevate avtorske pravice in citirate v skladu z zakonodajo.

V teh koronskih časih vam želim prijetno obujanje spominov na čase, ko vam, spoštovani učenci, v šolah ni bilo potrebo nositi maske.

Naj se vas zdravje čim bolj drži!

Polonca Kenda, ravnateljica

Dostopnost