Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 27. 10., smo v okviru projekta Simbioza šola izpeljali prvi del Projekta Krokus, ki je namenjen mladim od desetega leta dalje, da bi se spominjali vseh otrok, ki so umrli v holokavstu.

Projekt Krokus je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 10 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavino. Krokus cveti proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar). Ko ljudje občudujejo rože, učenci razložijo, kaj predstavljajo, in se spomnijo otrok, ki so umrli v holokavstu.

V šolskem letu 2021-2022 so v Projektu Krokus v Sloveniji sodelovali učenci in učitelji s 84 šol iz vseh delov države.

Ker je tudi naša šola včlanjena v ta projekt, smo z učenci 8. in 9. razreda skupaj s tremi oskrbovankami Doma upokojencev skupaj posadili čebulice krokusov v betonska korita pred vhodom v šolo. Vsak učenec je dobil tudi svojo čebulico, ki jo bo moral negovati in opazovati, da bo lahko 27. januarja, na dan spomina na žrtve holokavsta, občudoval njen rumeni cvet. V eno korito, ki bo na okenski polici učilnice zgodovine, pa smo vsadili preostale čebulice, tako da jih bomo lahko skupaj opazovali.

V okviru Projekta Krokus bodo nekateri učenci opravili tudi bralno značko pri predmetu zgodovina (npr. Dnevnik Ane Frank, Deček v črtasti pižami), sledili pa bodo intervjuji z domačimi in oskrbovanci Doma, ki jim ta čas nasilja ni bil neznan.

učiteljica Kristina

Dostopnost